Добре дошли в Мистик Таун!
Създайте ваш герой от сериал, филм, книга или измислен и се потопете в приказния свят на градчето ни. Запишете се в училище, изкарайте всички курсове за професия, създавайте и се забавлявайте заедно с нас! Творете и печелете от конкурсите на нашите партньорни издателства. Тук вие сте това, което искате да бъдете!
Приятна игра!
Translator

Вход

Забравих си паролата!BG TOP
BGtop
Icon
Icon
Icon
Icon
Poll

Имате ли пари за книги или разчитате на безплатните бройки от форуми/сайтове?

38% 38% [ 27 ]
37% 37% [ 26 ]
25% 25% [ 18 ]
0% 0% [ 0 ]

Общо гласове : 71

Последно онлайн
Пазарска количка

Гост това е твоята пазарска количка, използвай я за пазаруване от магазина.

Втора употреба

РекламацииTop posting users this month


You are not connected. Please login or register

Предишната тема Следващата тема Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Фенер за Хелоуин on Нед 23 Окт 2011, 02:37

Мел Евънс

avatar
Обожавате филмите на ужасите и всеки път когато ги гледате сърцето ви замира! Тогава Хелоуин е вашият празник и трябва да декорирате дома си по "хелоунски". Какво е Хелоуин без тиквата? Светещия Джак - така наричат тиквения фенер на Запад. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти
да надхитри дявола
След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години, Джак внезапно умира. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O'Lantern.
Днес основният декор за празника е тиквеният фенер
Огромни фенери със страшни озъбени лица украсяват домовете. Всеки може да си направи такъв, достатъчно е да си вземе голяма тиква и остър нож за издълбаване и изрязване на фигурите."Светещия Джак" символизира душите на загубилите се души между небето и земята.
Първо се изрязва капаче на тиквата, след което с ножа се издълбава вътрешността й. От вътрешността може да се направи вкусен тиквеник. След това пристъпете към направата на фенера. Ако не ви бива в рисуването, може да използвате шаблони за фигурите. За целта очи, уста, заврънкулки, прозорчета, паяжина се рисуват на лист хартия, изрязват се и се прекопирват на кората на тиквата. Накрая очертаните картинки се изрязват с ножа.
Празничната трапеза
също може да бъде подредена в духа на "Хелоуин". Много подходящи за целта са сервизите от черен аркопал, с барокови форми. Постелете бяла покривка, сложете черните чинии, аранжирайте с яркочервени или черни салфетки и свещници.

С малки дупки може да се изрисува луна на тиквата.
Ако нямате подходящ "готически" свещник можете да използвате малки красиви бурканчета, в които да сложите яркочервени свещички или такива във формата на тиква. В чашите налейте доматен сок.

Декорирайте дома за празника

Традиционен декор за Хелоуин са тиквите, но към украсата може да се добавят паяци, черепи, прилепи, черни котки - изобщо всички символи на магьосници, вещици, таласъми и дяволи. Само в този ден можете спокойно да подарите прилеп на тези, които не са ви особено приятни, да разпънете паяжина над бюрото на началника или да разлеете локва кръв (доматен сок) на пода. Празникът е добър повод да потренирате в декориране на дома - без хорър, но с чувство за хумор! Тъй като празникът започва от
вратата
не бива да се забравя и нейният декор. За целта можете да изплетете венец от сухи клонки и го украсете с шипки, изпадали златни и червени листа от дърветата, малки червени ябълки. Материал за венеца може да се намери навсякъде - в парка, планината, на вилата. От черна хартия могат да се сгънат фигурки на прилепи по метода оригами, които да се залепят на вратата, "под строй" като ято.
Вкъщи можете да украсите всичко
огледала,
свещници, щори - важното е да получите ефект на "пълно потапяне" в празника. За честването на Хелоуин много подходящи са черните свещи и свещници или пък ярко червените.Усмихнатото лице е най-обичаният декор за тиквения фенер.
Вариант за хелоуински аксесоар е и "паяжина" на дивана - тази роля може да изиграе например черен шал, плетен на една кука. Всеобщата "хохор" атмосфера би се допълнила от фигурки на скелети, салфетки с черепи и кости. А центърът на масата да заема, разбира се, "Светещия Джак".
Ако не ви бива в украсите, можете да се обърнете към
дизайнерските решения
Творците са създали пендели във формата на тиква, привидения и светещи черни котки. Ако хелоуин декорът не ви е по душата, можете да се ограничите с "готическата тематика". За целта ще ви помогнат полилеите от черно стъкло и кристали. Тъй като кристалните са скъпи, можете да се ориентирате към пластмасовите им събратя, които не отстъпват по външен вид на кристалните.

31 октомври - келтската Нова година

Хелоуин (Halloween) се чества в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. На български празникът е известен още и като Вси светии. В действителност това е католически празник. В последния ден на октомври древните келти празнували своята Нова година - Samhain (Самхейн).
На Запад правят състезания за най-хубав тиквен фенер.
В края на октомври те прибирали последната си реколта. Келтите вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.
На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. Накрая всеки вземал въглен от огъня и с него палел огнището си. Смятало се, че блуждаещите в тъмното тиквени огънчета символизират душите на загубилите се между небето и земята.

Утвърден е още през 853 г.

Още през 853 г. папа Григорий IV утвърждава 1 ноември като ден на Вси Светии или ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All HallowsТ Eve или съкратено Halloween и се произнася Хелоуин, както се нарича в САЩ и до днес.

Как го празнуват по света и у нас

- На Хелоуин в САЩ децата обличат страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде лакомство, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. В последните години костюмите стават все по-реалистични, което понякога води до проблеми. Силиконовите маски, могат да се окажат прекалено тесни, вследствие на което децата е възможно да се задушат. Затова, ако се маскирате, на първо място сложете безопасността!
- В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos - Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на умрелите възрастни. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусна храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свирят в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.
- Гай Фокс е известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. Присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година. Фокс бил член на католически заговор против протестантския крал Джеймс. По тази причина в Англия някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5 ноември.
- За Ден на мъртвите у нас се смята Архангелов ден, който се чества на 8 ноември. Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взема душата на умиращия, подавайки му ябълка. Свети Архангел Михаил е смятан за ангел на смъртта, а народът го наричал душевадник, вадидушник. На 8 ноември по традиция се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница - една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта.


Весел празник!


Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите