Добре дошли в Мистик Таун!
Създайте ваш герой от сериал, филм, книга или измислен и се потопете в приказния свят на градчето ни. Запишете се в училище, изкарайте всички курсове за професия, създавайте и се забавлявайте заедно с нас! Творете и печелете от конкурсите на нашите партньорни издателства. Тук вие сте това, което искате да бъдете!
Приятна игра!
Translator

Вход

Забравих си паролата!BG TOP
BGtop
Icon
Icon
Icon
Icon
Poll

Имате ли пари за книги или разчитате на безплатните бройки от форуми/сайтове?

38% 38% [ 27 ]
37% 37% [ 26 ]
25% 25% [ 18 ]
0% 0% [ 0 ]

Общо гласове : 71

Последно онлайн
Пазарска количка

Гост това е твоята пазарска количка, използвай я за пазаруване от магазина.

Втора употреба

РекламацииTop posting users this month


You are not connected. Please login or register

Предишната тема Следващата тема Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Aleister Crowley on Пон 14 Ное 2011, 13:44

Кастър Краоули

avatarСпоред мнозина Алистър Кроули (включително и според некролога му) е “най-грешният човек, който някога е живял”. Той е един от най- обсъжданите поети/писатели/философи на 20 век и е създал своя собствена магическа система. Освен това популярният термин 'magick' е въведен именно от Алистър Кроули, за да разграничи фалшивата "magic" (магия) от истинската 'magick' – когато някой използва собствената си воля, за да предизвика и постигне някаква промяна в света. Той си остава една от най-зле разбраните и енигматични фигури в историята (до някаква степен, също като Менсън). Тъй като неговата философия не възприема света само като две измерения – добро-зло, черно-бяло, Бог-Сатана, той е бил и все още е демонизиран като сатанист, което не е вярно, но е нещо, което той никога не е превъзмогнал. Както е казано по-горе, Кроули е оглавил О.Т.О в началото на 20 век, а магьосничеството и философията, които те изповядват е Херметическа Кабала – мистицизъм, комбиниран с Алхимия, Египетска митология и, печално известното, Сексуално магьосничество.


Имението „Болескин хаус”

Безспорно най-много легенди около Алистър Кроули се носят за имението “Болескин Хаус”, което англичанинът закупува през 1899 г. Както ви разказахме вече, по това време едва 24-годишен, Кроули вече се е запознал с древната книга за магии „Абра-Мелин” и се оттегля далеч от хорските очи, за да практикува заклинанията от нея. Идеално за тази цел е имението „Болескин Хаус”, намиращо се на брега на шотландското езеро Лох Нес. Има десетки теории за това какво точно се е случило в имението „Болескин Хаус” и защо много години след смъртта на Кроули то продължава да привлича интереса на стотици хора. Еднозначен и категоричен отговор на въпроса какво е правил Кроули в „Болескин” няма – някои от предположенията звучат съвсем логично, докато други буквално граничат с научната фантастика. Имението и странните събития, които се случват в него провокират и Би Би Си да направи документален филм за „Болескин”, който се казва „Алистър Кроули, другото чудовище от Лох Нес”. Но и в него е трудно да се определи кое от случилото се край бреговете на Лох Нес е градска легенда и в кое може да се крие макар и зрънце истина.

Призоваването на демоните

В края на 1899 г., след няколко месеца на подготовки, Кроули започва ритуала по призоваване на своя ангел пазител. Самият ритуал е много труден, опасен и отнема дълго време. Първоначално Кроули е смятал, че има възможностите да се справи за не по-малко от 8 месеца. По време на ритуала по извикването на собствения ангел пазител, магът трябва първо да призове тъмни демони и да ги накара да се подчинят на неговата воля. Чак след като успее да се справи с това предизвикателство, практикуващият ритуала от „Абра-Мелин” може да очаква своя ангел, който да му разкрие тайнствата на живота и човешката съдба. Легендите за случилото се в „Болескин Хаус” започват още по времето на инициирането на ритуала от страна на Кроули. Разкази за мистериозно умрели или изчезнали хора, решили да се разходят край езерото Лох Нес, се редуват с далеч по-зловещи легенди – като тази, в която местният месар сам отрязал ръката си, докато изпълнявал поръчка на Алистър Кроули, която магът му бил записал на лист хартия, на който имало някакво заклинание. Самият Кроули признава, че в началото му било много трудно да се бори с тъмните демони, които призовал, и те често се изплъзвали от контрола му и тероризирали местното население.
Както вече споменахме в предишната част на поредицата, Алистър Кроули бил повикан спешно в Париж от своя учител Макгрегър Матърс и това му попречило да завърши ритуала от „Абра-Мелин”. Самият Кроули признава, че демоните, които призовал в „Болескин”, били прекалено силни, а самият той бързал да се срещне с учителя си и затова не успял да върне всички от тях там, откъдето се били появили. В следващите години това признание на Кроули помага на „Болескин” да се окичи със слава, която не се загубва и до ден днешен.

„Болескин Хаус” след Кроули

След като в началото на века е изгонен от ордена „Златна зора”, Кроули рядко се завръща в „Болескин Хаус”. Той предпочита да странства, а и след като завършва успешно ритуала „Абра-Мелин” през 1904 г. в Египет, вече нищо не го свързва с имението край езерото Лох Нес. Въпреки че Кроули го продава през 1913 г., странните истории с „Болескин” не приключват. През 60-те години, близо 30 г. след своята смърт, Алистър Кроули прави своето драматично завръщане сред света на живите. Неговата популярност расте с дни, а младите хора, подкрепящи сексуалната революция, виждат в двата основни постулата на Кроули („Прави каквото искаш – това е същността на Закона“ и „Любовта е законът, любов, управлявана от воля”) отразени своите идеи за свобода и любов. Затова няма нищо странно, че много от известните музиканти от този период започват да се интересуват и по-дълбоко от идеите на Кроули. Безспорният флагман на този интерес се казва Джими Пейдж – китарист на легендарните „Лед Цепелин”. Освен че притежава една от най-големите колекции на вещи на Кроули, Пейдж решава да закупи и „Болескин Хаус” през 1971 г.

Музикантът иска запуснатото имение да бъде възстановено и моли своя приятел от училище Малкълм Дент да се засели да живее там. Именно с името на Малкълм Дент са свързани всички легенди за „Болескин”, оживели 60 години след като Кроули напуска имението. Ето какво разказва Дент: „Когато пристигнах през 1971 г. в имението, не знаех нищо за неговата история. Дойдох като скептик и след като прекарах 20 години там, мога да кажа, че до известна степен си оставам такъв. Естествено за този период се случиха неща, за които нямам обяснение”, разказва с усмивка Малкълм Дент. – Една от най-популярните легенди, които слушах постоянно от местното население, бе за търкалящата се глава на лорд Саймън Ловът, екзекутиран през 1745 г. Въпреки странните шумове, които чувах нощно време, нито веднъж за 20 години не видях с очите си търкалящата се глава. Но със сигурност видях друго нещо. Около главната маса във всекидневната Джими Пейдж беше купил един стол, на който е седял Кроули. Веднъж, беше още в началото на престоя ми, реших да отместя стола от централното място на масата, където той стоеше, за да вечеряме със семейството ми на нашите си столове. На сутринта обаче го заварих отново на старото му място, а не на това, на което го бях поставил. Реших, че е по-добре повече да не го пипам, за да се разбирам с Алистър. Много често вратите се отваряха рязко от само себе си, все едно някой тичаше из къщата и ги блъскаше; същото се случваше и със задната врата. Тогава със съпругата ми просто се споглеждахме и с усмивка коментирахме, че Алистър си върши своите си работи”.

Въпреки че разказва повечето от историите с усмивка, Малкълм признава, че е преживял един ужасяващ момент в „Болескин Хаус”.: „Беше от първите седмици, които прекарах в имението. Тъкмо си легнах в леглото и чух нещо като куче да души под вратата на стаята. Уплаших се много, тъй като в следващите секунди това, което започна като душене на куче, се превърна в един сковаващ ме от страх звук, който ме накара да настръхна. Не мога да определя какво беше това нещо, което издаваше звуците, но усетих, че е зло. Няма защо да ви лъжа, никога през живота си не съм бил толкова ужасен от страх, както тогава”, признава Дент.
Джими Пейдж притежава имението „Болескин Хаус” цели 20 години – от 1971 г. до 1991 г. Въпреки това, по думите на Дент, музикантът е прекарал там общо не повече от 6 седмици.

Покрай десетките страшни истории за изчезнали или умрели хора заради духовете, обитаващи все още „Болескин Хаус”, действията на Кроули в имението се свързват и с другия най-популярен обитател на областта – чудовището Неси от езерото Лох Нес. Според някои изследователи е възможно загадъчното същество, обитаващо тъмните води на шотландското езеро, да е било призовано погрешка от Кроули по време на изпълнението на ритуала „Абра-Мелин”.

Документален филм за Алистър
Автентичен негов запис

2 Re: Aleister Crowley on Пон 14 Ное 2011, 14:27

Мел Евънс

avatar
Много интересна информация, не бях чувала за Кроули +++


3 Re: Aleister Crowley on Пон 14 Ное 2011, 14:33

Кастър Краоули

avatar
Прочетох "The Book of the Law" и мога да споделя, че наистина развива някои много интересни идеи

Sponsored content


Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите