Добре дошли в Мистик Таун!
Създайте ваш герой от сериал, филм, книга или измислен и се потопете в приказния свят на градчето ни. Запишете се в училище, изкарайте всички курсове за професия, създавайте и се забавлявайте заедно с нас! Творете и печелете от конкурсите на нашите партньорни издателства. Тук вие сте това, което искате да бъдете!
Приятна игра!
Translator

Вход

Забравих си паролата!BG TOP
BGtop
Icon
Icon
Icon
Icon
Poll

Имате ли пари за книги или разчитате на безплатните бройки от форуми/сайтове?

38% 38% [ 27 ]
37% 37% [ 26 ]
25% 25% [ 18 ]
0% 0% [ 0 ]

Общо гласове : 71

Последно онлайн
Пазарска количка

Гост това е твоята пазарска количка, използвай я за пазаруване от магазина.

Втора употреба

РекламацииTop posting users this month


You are not connected. Please login or register

Предишната тема Следващата тема Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Дивергенти on Вто 28 Авг 2012, 14:53

Мел Евънс

avatar


„Дивергенти” e роман, който отвежда читателите в един футуристичен свят, претърпял мащабна и опустошителна война и съграден от руините отново. Свят, в който, навърши ли 16 години, всеки тийнейджър трябва да избере към коя от петте касти в обществото да се присъедини и да й посвети живота си. Всяка каста представлява конкретна добродетел – Аскети (безкористност), Прями (честност), Безстрашни (смелост), Миротворци (разбирателство) и Ерудити (интелигентност).

За Беатрис Прaйър изборът е между това да остане със семейството си или да бъде тази, която наистина е... не може да има и двете. И така тя прави избор, който шокира всички, включително и нея самата: Беатрис избира Безстрашните и пътя на куража. Решението й я излага на изключително тежки и жестоки ритуали на инициация и не само. Защото Трис има една тайна, която пази от всички, и за която е предупредена, че разкрие ли я, ще бъде обречена на смърт. Свидетел на нарастващия конфликт, който заплашва да разцепи привидно перфектното общество, в което живее, момичето осъзнава, че тайната й може да й помогне да спаси тези, които обича... или да я унищожи.„Дивергенти” е пленяващо приключение за любов, вярност и предателство, разгръщащи се на фона на изключително екстремни обстоятелства. „На литературния пазар, преситен от антиутопични светове, дебютният роман на Вероника Рот (която е само на 23 години) се откроява по блестящ начин”, коментират от Националното обществено радио на САЩ и също нареждат книгата сред 5-те най-добри за 2011 година.

Малко повече за кастите:

Spoiler:
МИРОТВОРЦИ

Най-висшата добродетел за тази каста е мирът. Представителите й ценят междуличностните връзки и се фокусират върху това как хората взаимодействат на индивидуално и личностно ниво. Миротворците отговарят и поддържат селското стопанство в обществото. Субстанцията, която репрезентира кастата им по време на Изборната церемония, е пръстта. Последователите й носят облекло в червен и жълт цвят. Те са единствената каста, която се фокусира върху музиката и изкуството; изглеждат мили, любящи и свободни. Техните деца играят задружно и пеят песни. Като цяло са дружелюбни и приветливи и ги възприемат най-вече като артисти. Въпреки това именно кастата на Миротворците излъчва най-изтъкнатите съветници на Чикаго.

ПРЯМИ

Прямите взимат на сериозно въпросите за честност и лъжа. Някои биха ги описали като честни до болка – понякога дори до толкова, че са в състояние да засегнат околните. Истинският член на кастата на Прямите по-скоро би обидил някого, отколкото да се принизи да излъже. И обратното – представител на Прямите би предпочел да бъде обиден вместо да го заблудят. Прямите разглеждат цялата и неподправена истина като пределно съвършенство. Субстанцията им по време на Изборната церемония е стъкло. Те носят чернобели дрехи, защото виждат истината само в черно и бяло. През годините от кастата на Прямите са излъчени много достойни хора и лидери в областта на закона и реда. Те са много откровени и биха споделили честно и без такт как се чувстват по всеки един въпрос.

БЕЗСТРАШНИ

Безстрашните е кастата, която се фокусира върху смелостта и превъзмогването на страховете чрез изправянето пред психологически и физически предизвикателства. Членовете й живеят в „Дупката”, подземна пещера, която обитават със семействата си. Устроени в неравните каменни стени, се откриват места за храна, облекло и занимания за свободното време. Свързват ги тесни коридори и стъпала, издялани от камък. Липсват парапети или други обезопасителни средства, които да стоят между движещия се по тях и бездната отстрани, в която може да намери смъртта си. По време на Изборната церемония субстанцията на Безстрашните представлява горещи въглeни. Представителите на кастата се обличат в черни дрехи, телата им са покрити с татуировки и пиърсинги.

ЕРУДИТИ

Ерудите ценят преди всички знанието и интелигентността. Те се отличават със синьото си облекло, надменното си отношение и пренебрежението си към невежеството. Представителите на тази каста се отнасят снизходително към останалите хора, особено към Аскетите, с които ги свързва (или по-скоро разделя) свирепо и дългогодишно съперничество. Това, което не се отдава на членовете на кастата, е да правят разлика между определението за „ерудит” и за „интелигентен”. Ерудит е дума, която е с латински корен, и означава „учен, в търсене на знание”. Докато „интелигентен” е от гръцки произход и определя човек, който притежава разбиране за света около себе си. Например, човек може да не е интелигентен и въпреки това ерудит, в преследване на знания или по-добро разбиране на света. Именно на тези контрастни разлики Ерудитите дължат репутацията си на жестоки и себични хора.

АСКЕТИ

Основната добродетел за Аскетите е безкористността. Тяхна задача е да се грижат за всички останали. Те се обличат консервативно и обикновено, в сиви дрехи, за да могат да се слеят с фона, никога не изпъкват. Не се поглеждат в огледало, освен веднъж на три месеца, когато настъпи време косата им да бъде подкъсена. Те са готови винаги на саможертва в името на добруването на някой друг и въпреки това са най-мразената каста. Представителите на другите касти честно ги наричат „Дървените”, пренебрежително название, което обясняват с обикновения им и скучен изглед. Аскетите са известни и с това, че се хранят с простичка храна като пиле, грах и хляб. Именно в тази каста не празнуват рожденните дни. Членовете й смятат този жест за непрактичен, тъй като времето им трябва да бъде отдадено на служенето на другите. През Изборната церемония субстанцията на Аскетите е сив камък.


2 Re: Дивергенти on Вто 28 Авг 2012, 14:54

Мел Евънс

avatar
Тъй като ми стана интересно какво значи "дивергент", вижте на какво попаднах:


Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите